Как да изберем правилния номер обувки за танци?

Как да изберем правилния номер обувки за танци?

Всеки който си е купувал обувки от онлайн магазин знае, че най-важното е да се избере правилният номер. Това важи за всички обувки, но е от особено голямо значение при обувките за танци.

 

Правилния номер обувки за танци е индивидуален за всеки и зависи от няколко неща като най-важно от всички е дължината на стъпалото.

 

Разбира се добре е да се имат в предвид и широчината/обиколката на стъпалото, както и дали има изпъкнали кокалчета отстрани до палците. Така например ако широчината/обиколката на стъпалото е по-голяма или по-малка, т.е. стъпалото Ви като цяло е по-широко или по-тясно, то е добре да проверите дали желаният от вас модел обувки се предлага в различни широчини. Друг вариант е при по-широко или по-тясно стъпало и модел който се предлага в стандартна широчина, да изберете един номер по-големи или съответно по-малки обувки. Ако имате изпъкнали кокалчета отстрани зад палците, то тогава е по-добре да изберете един номер по-големи обувки. Но все пак да не забравяме, че дължината на стъпалото си остава най-важното нещо при избора на правилния номер обувки за танци.

 

Как да измерим правилно дължината на стъпалото?

 

Много често се допускат грешки при измерване на стъпалото, което води до избор на по-голям или по-малък размер обувки. Това разбира се е доста неприятно и се налага връщане и замяна на обувките с правилния размер, а всички знаем че то е свързано с време и средства. За това е много важно дължината на стъпалото да се измери точно. Ето как може да направим това в къщи:

 

Преди да започнете намерете равна вертикална повърхност, която сключва 90° ъгъл с пода и няма первази, лайсни или други декоративни елементи. Това може да е стена, шкаф, гардероб или рамката на врата защото там обикновено няма первази. Подгответе си молив и някакъв предмет с прави ъгли като по-дебела книга, кутия от обувки или някаква друга кутия, но е важно книгата/кутията да е с прави ъгли и ръбовете ѝ да не са много заоблени. Как става измерването:

 

  1. Допрете петата си плътно до стената или рамката на вратата. Спуснете перпендикуляр от най-дългия пръст и отбележете с молив на пода. За да бъдете максимално точни в измерването е добре да използвате книга или кутия. Допрете я плътно до най-дългия пръст, независимо кой е той и запомнете или отбележете върху кутията мястото където тя се допира до пръста.

  2. Внимателно отдръпнете крака си без да размествате кутията. С молив направете по ръба на кутията малка чертичка на пода точно под мястото където най-дългият пръст се е допирал.

  3. Преместете кутията и измерете с рулетка, шивашки метър или линия разстоянието от стената до маркера на пода. Важно е това разстояние да се измери в права линия, перпендикулярна на ръба между стената и пода. Внимавайте ако използвате линия, защото началото на линията често е преди началото на скалата – не използвайте такава линия. Препоръчваме да използвате рулетка, като плътно допрете краят ѝ в стената / рамката на вратата. Виж картинката.

Как да измерим правилно стъпалото

Обърнете внимание на следното:

 

  • Стъпала на човек са различни, за това измерете и двете си стъпала и вземете в предвид по-голямото от двете.
  • Може да ви прозвучи странно, но стъпалата ни се променят от сутринта до вечерта. Това се дължи на тежестта, която тялото ни упражнява върху тях, когато сме в изправено положение, скачаме, бягаме или танцуваме. Най-добре е да измерите стъпалата си следобед или вечер, но не го правете след ставане от сън.

Сега след като вече знаете точната дължината на стъпалата си, просто проверете в таблицата с размери на кой номер отговаря вашата дължина. Ние препоръчваме да изберете обувки с дължина на стелката равна на дължината на вашето стъпало или най-близкия по-голям размер обувки. В противен случай пръстите ви може малко да изскачат и това вероятно ще Ви дразни. Трябва все пак да споменем, че много професионални танцьорки и състезателки, предпочитат пръстите им малко да изскачат напред, защото по този начин имат по-добра връзка с пода.

 

Ние от DanceLine.bg, изпращаме всички обувки с опция преглед и тест преди плащане.

 


Колко пъти сте се питали „Наистина ли са важни танцовите обувки?“ или „Наистина ли трябва да харча пари за танцови обувки, въпреки че си имам обувки, които мога да ползвам?“ Мнения на инструктори по латино танци.

прочети още

Здравейте, мили дами! Тук ще намерите няколко съвета как да изберем подходящи обувки за танци.

прочети още